อยู่ “เถื่อน” นอนกับป่าไฟฟ้าไม่มี : Into the wild, without electricity

ทางเดินในหมู่บ้านก่อนเข้าเส้นทางป่า – Walk in the village before entering the forest.

เคยรู้สึกกันไหมครับว่าชีวิตที่เรามีทุกวันนี้มันเหมือนจะมีพร้อมทุกอย่างแต่มันกลับรู้สึกว่างเปล่าน่าเบื่อและไร้แก่นสาร ทุกสิ่งที่เราสร้างมา​ นอกจากสนองความต้องการตรงตัวเอง​ก็เพื่อให้คนอื่นมายอมรับในสิ่งที่เราเป็น

I have a feeling that the life we ​​have today is like it is all ready. But it feels empty, boring, and unquestionably worthy of all the money we make. In order to meet the need to meet other people to accept what we are.

ทางเดินเข้าสู่ที่พัก – Walk to the lodge.

ในโลกที่เต็มไปด้วยข้อมูลข่าวสาร​ ทุกอย่างรวดเร็วไปหมด​ แต่ในทางกลับกันตัวเราเองกลับอยากใช้ชีวิตให้ช้าลง​ เลือกที่จะรับข้อมูลข่าวสารให้น้อยลง​ ได้คุยกับคนข้างๆ​ ให้มากขึ้น​ และได้คุยกับตัวเองให้มากขึ้น​ นั่นน่าจะเป็นสิ่งดีที่ทำให้เราออกเดินทางแล้วมาอยู่ที่นี่

In a world full of information. Everything is gone But on the other hand, we want to live slowly. Choose to receive less information. Talk to the next person and talk to yourself more. That would be good for us to leave here.

ใบชายอดอ่อนที่เรียกว่าใบเมี่ยง – Leaves of soft tea called Baimiang

เถื่อน บ้านหลังเดียวที่สร้างเพื่อชาวบ้าน เป็นเหมือนบ้านกลางป่า ตัดขาดจากโลกภายนอกใช้ชีวิตอยู่ท่ามกลางธรรมชาติ ลำธารและชีวิตที่แสนเรียบง่ายก็เกิดขึ้น จริงๆแล้วคำว่า เถื่อน เป็นภาษาพื้นเมืองทางภาคเหนือแปลว่า ธรรมชาติ อยู่กับธรรมชาติ อยู่ป่า เช่น อยู่เถือน แปลว่าอยู่ป่า

“Tern” The only house built for the villagers. It is like a forest house. Cut off from the outside world, living in the midst of nature. Streams and simple life happen. In fact, the word “Tern” is a native language in the north, which means that nature is in the wild, such as in the forest.

ที่พักของเราในวันนี้ “เถื่อน” พักได้ 6 คน – Our house today, “Tern” for 6 people.

เดินข้ามลำน้ำก่อนถึงที่พัก – Cross the river before arriving.

เราเดินทางลัดเลาะไปตามสวนชาของชาวบ้าน เดินเลียบริมน้ำมีบางช่วงที่เราต้องข้ามน้ำ แต่ก็โชคดีที่น้ำไม่ได้สูงมาก และแล้วเรามาถึงที่พัก ที่พักเป็นบ้านหลังเดียวกลางป่า สร้างด้วยวัสดุง่ายๆที่หาได้จากในพื้นที่ก็คือ ต้นไผ่ กับข้าวมื้อเย็นเตรียมรอเราไว้แล้ว เป็นการปรุง อย่างง่าย โต๊ะถูกจัf ด้วยการปูใบตอง และดอกดาหลาเป็นการตกแต่งโต๊ะ แค่นี้ก็เพียงพอแล้วสำหรับความเรียบง่าย จากที่นี่

วันนี้เราทานข้าวเย็นใต้ถุนนี้ เป็นความเรียบง่ายและหาไม่ได้จากที่ไหนอีกแล้ว – Today we eat this evening. It is simple and can not be found anywhere else.

การจัดโต๊ะด้วยเรียบง่าย สะท้อนถึงความตั้งใจและใส่ใจรายละเอียด – Simple table setting Refers to the intentions and attention to detail.

We traveled to the tea gardens of the villagers walking along the water. There were some times we had to cross the water, but luckily the water was not so high. The house is the only one in the middle of the forest. Made with simple materials. In the area of ​​bamboo is cooked rice is prepared to wait for us to cook a simple table with banana leaves. And the dahlia is a decorative table just enough for the simplicity from here.

อาหารเย็นวันนี้เป็นผักที่เก็บจากรอบที่พัก และพวกเราได้ปรุงเองอีกด้วย – Today’s dinner is a vegetable from the surrounding. And we cooked it ourselves.

แก้วน้ำทำจากไม่ไผ่ที่ตั้งไว้บนเตาไปจะให้กลิ่นหอมไม่ฟืนอ่อนๆ และเป็นการฆ่าเชื้อในตัว – Glass of water made from bamboo. Set on the stove to give the fragrance is not light wood. And sterilization.

ลิ้นจี่เก็บสดๆจากสวนมาทานเล่นกันหลังอาหารเย็นได้เลย – Lychee From the garden to eat after dinner.

การใช้ชีวิตที่นี่ทำให้เราคิดถึงอดีตที่ผ่านมาการใช้ชีวิตในยุคก่อน เก็บผักหักฟืน และไม่มีไฟฟ้าริมรั้วปลูกผักไว้กินเอง เป็นชีวิตที่เรียบง่ายโดยที่แทบจะไม่มีเงินเข้ามาเกี่ยวข้องด้วยซ้ำนอกจากการซื้อวัตถุดิบบางส่วน แต่เมื่อก่อน ชาวบ้านก็เลี้ยงสัตว์อยู่ดี และไม่มีไฟฟ้าเช่นตอนนี้

กาน้ำต้มชาสำหรับทานตอนดึกกันหนาวและแก้หนาวในตอนเช้า – Kettle for tea at night. And cold in the morning.

เย็นนี้เราเก็บผักจากรอบๆที่ทานข้าวและมาผัดผักบุ้งกันเอง – This evening, we collected vegetables from around the meal. And stir fried morning glory.

Living here Let us think about the past. It is used in the early days of collecting firewood with firewood. There are even fire. The fence grows vegetables to eat. A simple life without any money involved. In addition to the purchase of raw materials, but in the early days, the villagers were raising animals. And life without electricity like now.

บรรยากาศภายในห้องพัก – Room Amenities

ก๊อกน้ำสำหรับล้างหน้า ออกแบบมาได้น่ารักมากๆ – Faucet for face wash Design is very cute.

ชีวิตที่ไม่ต้องกังวลกับเรื่องเงินและเวลาดูจะเป็นชีวิตที่รุ่มรวยและน่าอิจฉาแต่ในทางกลับกัน เราอยู่ในสังคมที่เวลา คือมูลค่าที่สูงมากเราไม่ยอมเสียเวลาเพียงเล็กน้อยกับเรื่องราวไร้สาระ หรือ ให้ใครมาพรากเวลาของเราไป ชีวิตเต็มไปด้วยความวุ่นวาย​ และความรีบเร่ง ตามความเร็วของอินเตอร์เน็ตที่เพิ่มขึ้นก็ว่าได้

Life does not have to worry about money and time, it’s like being rich and envious, but on the contrary. We live in a society where time is of great value. We do not spend a little time with the nonsense story or let’s take our time. Life is full of chaos. And haste The speed of the Internet is increasing.

เตรียมทอดไข่ หิวอีกแล้ว – Fried eggs

ทอดไข่ใส่ผักกูด – Fried eggs

ต้มหน่อไม้สดกับผักพื้นบ้าน – Boil fresh bamboo shoots with local vegetables.

คุณลุงบอกว่าทานน้ำจากกระบวย จะทำให้น้ำหวานและสดชื่น – uncle said that the water from the dipper. To make sweet and refreshing.

หลังจากได้คุยกับพี่เจ้าของที่พัก มีประโยคหนึ่งที่ติดหูเรามากก็คือผมไม่ได้รวยเราไม่ได้มีอะไรมากและผมก็ไม่อยากตายอย่างโดดเดี่ยวในกรุงเทพก็และเลือกขายทุกอย่างแล้วออกมาอยู่ที่นี่ มันทำให้เราได้คุยกับตัวเองเหมือนกันว่างานที่เราทำอยู่ตอนนี้มันตอบโจทย์ความฝันของเราหรือเปล่า แต่จริงๆแล้วผมก็เชื่อว่าทุกคนอยากเป็นเจ้าของชีวิตของตัวเองนั่นแหละ แต่ตอนนี้ เราอาจวุ่นอยู่กับการตะเกียดตะกายหาเงินและขายเวลาของชีวิตตัวเองเพื่อให้ได้มาซึ่งสิ่งนั้นแต่ผมก็ไม่อยากให้มารู้ตัวอีกทีตอนที่มันสายเสียแล้ว

ห้องน้ำมีทั้งฝักบัว และชักโครก เป็นห้องน้ำแบบ Open air – Bathroom has both shower and toilet. Open air bathroom.

After talking with the owner. There is one sentence that is very embedded, I do not get rich, we do not have much. And I do not want to die alone in Bangkok. And choose to sell everything and come out here. It makes us talk to ourselves that the work we do now is the answer to our dream. But really, I believe everyone wants to be.

But now we may be busy. With the struggling to make money And sell your life time. To get that. But I do not want to know when it’s late.

ตื่นเช้ามาตอนประมาณตี 5 เราก็เตรียมตัวออกไปเดินป่าใช้เวลาประมาณ 2 ชั่วโมงในการเดินป่าทานข้าวเช้าในป่า ก่อนที่จะกลับมาถึงในที่พักตอนใส่สาย

คุณลุงนำเราเดินเขาศึกษาเส้นทางธรรมชาติชุมชนแม่แมะตั้งแต่เช้าตรู่ – He led us to study the nature trail Mae Mae community early in the morning.

Morning at 05.00, we prepared to go out. It takes about 2 hours to go hiking in the forest. Before returning to the lodge

ทานอาหารเช้าห่อใบตองดูหมอกตอนเช้ากันในป่า – Breakfast, wrap the banana leaves, watch the morning mist in the forest.

ดอยหลวงเชียงดาว – Doi Luang Chiang Dao

ถึงตอนนี้ เราใช้เวลาค่อนชีวิตเพื่อทำตามความฝันของคนอื่นและวิ่งตามความต้องการและสายตาคนอื่นแต่พอเราได้คุยกับตัวเองเรากลับพบว่าเกือบ 10 ปีที่ผ่านมา เราใช้เวลากับอะไรไปบ้างและแน่นอนว่าเมื่อเรารู้สึกอย่างนี้หลังจากนี้เราก็จะพยายามทำมันสิ่งที่เราเคยหวังไว้ ให้เป็นจริงขึ้นมากับชีวิตที่เราอยากเลือกเองเพราะมันเป็นชีวิตของเรา

ความชื้นทำให้เกิดมอสเกาะคลุมโคนต้นไม้หนาทึบ – Moisture from the weather causes a thick moss-covered tree.

ธารน้ำจากป่าต้นน้ำ – Streams from upstream forests

น้องหมาน่ารักเดินป่ากับเราด้วย

สภาพภายในหมู่บ้าน – Atmosphere in the village

ป้ายต้อนรับหน้าหมู่บ้าน – Welcome sign in front of the village.

We now spend our lives to fulfill the dreams of others. Runs on demand. And other people’s eyes. But when we came back to ourselves, I found that almost 10 years ago we spent some time with. Of course, when we feel this way, we will try to do what we have hoped for. To be real It’s not like that.


 • ที่พักเป็นบ้านหนึ่งหลังพักได้ 6 คน
 • ห้องน้ำมีสามห้องเป็นห้องอาบน้ำ 2 ห้อง และห้องน้ำสองห้อง
 • ไม่มีไฟฟ้า แต่มีสัญญาณ internet
 • ค่าที่พัก 650 บาทต่อคนรวมอาหารเย็น ตอนเช้าไปเดินป่าคุณลุงจะเตรียมอาหารเช้าไปให้
 • ให้เตรียมไฟฉายและน้ำไปเอง
 • อยากใช้ชีวิตแบบดั้งเดิมจริงๆก็ไม่ควรพกขนมขบเคั้ยวมา
 • Accommodation is 6 people.
 • The bathroom has three rooms, two bathrooms and two bathrooms.
 • No electricity but internet connection.
 • Accommodation charge 650 Baht per person, including dinner. In the morning you go to the forest to prepare breakfast.
 • Make a flashlight and water yourself.
 • I really do not want to carry a candy.

ติดต่อที่พักผ่าน : Cher cheeva:::::เฌอชีวา
Facebook : อยู่เถื่อน ณ.สวนเกาะ 
Booking : Cher cheeva:::::เฌอชีวา
Call : 0865682908 / 0918561603
Accommodation price 650 baht per person, Include dinner